Skip to main content

Simon Trpčeski

Rezidenčni glasbenik Festivala Maribor 2022

Makedonski pianist Simon Trpčeski (1979) je eden redkih glasbenikov s področja nekdanje Jugoslavije, ki se je uveljavil med vodilnimi glasbeniki na mednarodni sceni. Njegova bleščeča kariera se je pričela pred skoraj dvajsetimi leti, ko ga je na svetovno zvezdniško sceno izstrelil niz uspešnih koncertov v sklopu sheme Nova generacija umetnikov Radia BBC 3. Leta 2003 je sledila nagrada Kraljevega filharmoničnega društva za mlade umetnike.

Odtlej nastopa z orkestri, kot so Concertgebouw, Ruski narodni orkester, Simfonični orkester Zahodnonemškega radia, Dresdenska filharmonija, Narodni orkester Francije, orkester Philharmonia, Londonski simfonični orkester, Simfonični orkester iz Birminghama, Newyorški in Losangeleški filharmoniki ter simfonični orkestri iz Chicaga, Clevelanda in Philadelphije ter Filharmonični orkester Kitajske in Simfonični orkester iz Sydneyja. Sodeloval je z dirigenti, kot so Lorin Maazel, Vladimir Aškenazi, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrůša, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Vasilij Petrenko, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeşelea in David Zinman. S Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liverpoola pod vodstvom Vasilija Petrenka je posnel mnoga velika dela za klavir in  orkester ruskih klasikov.

Redno nastopa na solističnih recitalih v kulturnih prestolnicah, kot so New York, Pariz, München, Praga, Sao Paulo, Sydney, Peking, Tokio in London, kjer je bil tudi rezidenčni umetnik dvorane Wigmore. Nastopa na prestižnih festivalih, med katerimi so Verbier, Bergen, Baltsko morje in BBC Proms. 

Kot predan komorni glasbenik nastopa z violončelistom Danielom Müller-Schottom, od nedavnega pa sodeluje s svetovno znanim violinistom Maksimom Vengerovom. S skladateljem Pandejem Šahovom sta ustvarila koncertni projekt Makedonissimo, ki predstavlja glasbeno in kulturno izročilo Severne Makedonije.

Simon Trpčeski je izdal številne posnetke. Že njegov prvi posnetek, izdan leta 2002 pri založbi EMI, je bil uspeh in ga je revija Gramophone razglasila za »debitantski album leta«. Leti 2010 in 2011 sta mu prinesli nagrade classic fm, diapason d'or in gramophone za album z interpretacijami vseh Rahmaninovih koncertov. Leta 2017 je ponovno prejel diapason d'or, tedaj za klavirske koncerte Prokofjeva (založba Onyx). 

Trpčeski s posebno podporo vodilne makedonske kulturne in umetniške organizacije KulturOp redno sodeluje z mladimi glasbeniki iz Severne Makedonije in s tem spodbuja naslednjo generacijo umetnikov v svoji rodni deželi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava