Skip to main content

O Festivalu Maribor 2022

Zaupamo v moč glasbe

Pri Festivalu Maribor smo vedno stavili na presenečenja. Zgodovina festivala in njegovih predhodnikov – Festivala baročne glasbe in Glasbenega septembra – priča o nizu nepričakovanih zasukov, ki so koncerte baročne glasbe zapeljali k slogovno in konceptualno odprtim prireditvam. Festival Maribor je vedno festival klasične glasbe, a ne da bi bil trdno zapakirana škatlica priljubljenih bombončkov klasične recepture. Tako v tej rumeni škatlici pogosto preseneti kaj, kar je ušlo iz kake druge kuhinje, kot pekoči čili, kisle citrone, slani piš morskih valov ali močan vonj tople kave.

Onstran prispodob v slogu Forresta Gumpa – Festival Maribor je v svojem bistvu festival kakovosti, raznovrstnosti in odprtosti. Doživljaj odličnosti in srčnosti. Zanj poskrbijo izjemni glasbeniki najrazličnejših izvorov in nazorov, vedno polni burnih idej. Skupaj z njimi se radi podamo v novo pustolovščino, tudi če nam včasih ni povsem jasno, kam nas pelje. In ko spoznamo njihovo večplastnost in ko se na koncertu razgrnejo novi svetovi, ki očarajo s še ne slišano harmoničnostjo, negotovost izpuhti. Ostane zaupanje, ki nas povezuje in utrdi v prepričanju, da ima glasba neznansko moč in krepi festivalsko skupnost, v kateri je tako rekoč vse mogoče.

Nazadnje smo zaupali Simonu Trpčeskemu, glasbeniku z bleščečimi referencami (tokrat k nam prihaja takoj po londonskem koncertu z Mišem Majskim in Maksimom Vengerovim v Kraljevi Albertovi dvorani) in z nahrbtnikom, polnim idej. Lani nas je navdušil z nenavadnimi povezavami klasične glasbe in muzikantske briljance ljudskega izvora, s sporedi, v katerih se je zahodna klasična glasba prepletala z balkanskim izročilom in sodobnimi kompozicijskimi prijemi. Odprl nam je svoj glasbeni svet in razkril bogastvo aktualnega glasbenega utripa makedonskih in z Balkana izhajajočih glasbenikov. Spoznali smo muziciranje prav posebne vrste, glasbenike, ki so globoki poznavalci evropske tradicije ter hkrati polni intuitivnega veselja do igranja in srčne predanosti glasbi, ki je usodna in obenem neusahljivi vir življenja.

Ponosni smo, da bodo letos znova med nami. Simon Trpčeski bo ponovno poskrbel za vznemirljiva glasbena sodelovanja z mednarodno uveljavljenimi kolegi z zahodnega Balkana ter slovenskimi glasbeniki, s katerimi spleta intenzivna nova sodelovanja. Ponovno bo z nami tudi Gabriel Bebeşelea. Dirigent, ki je lani navdušil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, se letos predstavlja z izjemnim Transilvanskim državnim filharmoničnim orkestrom in sporedom, ki obljublja razkošje melodij, ritmov in temperamentov.

Izjemno smo veseli vrnitve Alexandra Gadjieva na naš oder, pianista, čigar mednarodna kariera je po uspehu na mednarodnem pianističnem tekmovanju Frédérica Chopina in laskavem naslovu »BBC-jev umetnik nove generacije« lani doživela meteorski vzpon. Na festivalu ga bomo pozdravili dvakrat, in sicer na otvoritvenem koncertu s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter na solističnem recitalu.

Z bleščečo mednarodno kariero se lahko pohvali še ena slovenska festivalska gostja, Nika Gorič. Priljubljena mariborska sopranistka bo nastopila na koncertu z naslovom Nova prijateljstva, ki povezuje Simona Trpčeskega, violinista Benjamina Ziervogla in violončelista Gala Faganela.

Nika Gorič bo za glasbo in petje navdušila tudi naše najmlajše občinstvo. Skupaj z Adriano Magdovski sta za dojenčke in malčke pripravili koncert Zapoj z mano, tradicionalno matinejo v čudovitem ambientu Viteške dvorane Pokrajinskega muzeja Maribor. Za družine z otroki od petih let dalje bomo poskrbeli s tolkalnim sekstetom Louie's Cage Percussion in hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično.

Ob skrbi za mlade poslušalce Festival Maribor vselej poskrbi tudi za mlade glasbene talente. Tokrat smo na festivalski oder povabili dvojico mariborskih glasbenih upov: violončelista Ariela Veija Atanasovskega in violinistko Zalo Frangež, z dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor pa bodo na delavnicah za izvajanje sodobne glasbe delali vrhunski mladi izvajalci in skladatelji.

Zaupajmo v moč glasbe, ki nas zvesto spremlja tudi v časih, ko svet pretresajo krize, in nas povezuje, ko smo razklani. Začutimo jo skupaj na koncertih!

Vaša,
Barbara Švrljuga Hergovich
Vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava