Skip to main content

Otvoritev

Velika dvorana, SNG Maribor

Uroš Krek: Rapsodični ples za simfonični orkester
Frédéric Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21
***
Peter Iljič Čajkovski: Simfonija št. 5 v e-molu, op. 64 


V koprodukciji s SNG Maribor.

V žarišču otvoritvenega koncerta je vrnitev Alexandra Gadjieva na naše odre. Od svojega zadnjega nastopa na Festivalu Maribor (leta 2017) je ta briljantni pianist iz Nove Gorice požel uspehe, ki so prelomni za njegovo nadaljnjo kariero: prejel je prvi nagradi na uglednem tekmovanju Mojstri klavirja v Monte Carlu ter Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Sydneyju, izbran je bil za umetnika nove generacije BBC-ja in vse to še prekosil z izjemnim dosežkom na mednarodnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Na to tekmovanje, katerega se je prijela oznaka »pianistična olimpijada«, se prijavi tako rekoč vsak ambiciozen mladi pianist na svetu. Zahtevna žirija je Alexandra Gadjieva uvrstila na drugo mesto, poleg tega pa je prejel še posebno nagrado Krystiana Zimermana.

Med tekmovanjem, ki so ga po spletu lahko neposredno spremljali po celem svetu, je Gadjiev veljal celo za favorita. Vendar Alexander Gadjiev ni umetnik, ki bi živel v soju slave zgolj petih minut. Kritik revije Gramophone je o njem zapisal, da ga odlikujejo »improvizacijski instinkti in zavidljiva analitična moč«. In res Gadjieva poznamo kot osebnost, ki je umetniško dozorela v že zelo mladih letih, in zdaj raste v umetnika, ki v obstoječo glasbeno zakladnico vdihuje sveže življenje. Njegova igra je čista, pronicljiva in potrpežljiva, kot da bi prihajala izpod prstov mnogo bolj izkušenega koncertnega glasbenika. Pa vendar jo prežema mladostni elan, preseneča nas z odmerjenimi izbruhi energije ter jasno zarisano potjo, ki se ji pod zanesljivim vodstvom Gadjieva zaupljivo prepustimo.

Gadjiev nam bo na otvoritvenem koncertu postregel s svojo interpretacijo Chopinove glasbe. Nastopil bo v spremstvu zanesljivih simfonikov iz SNG Maribor pod taktirko mednarodno uspešne italijanske dirigentke Gianne Fratta

Romantično obarvani spored bo popestril košček izjemne slovenske ustvarjalnosti. V letu 2022 bi svojo 100-letnico praznoval Uroš Krek, eden najmarkantnejših slovenskih skladateljev, ki je s svojo izvirnostjo močno zaznamoval domačo glasbeno krajino. Krek je bil ustvarjalec, ki se je zavedal pomena korenin in njihove vloge v mednarodnem kulturnem okolju. V svojem delu je zaobjel mogočno tradicijo evropske klasične glasbe in ljubezen do ljudske glasbe svoje domovine. Kot izvirni eklektik je poslušalcu vedno znal ponuditi nekaj svežega v zavetišču znanega. To neoporečno mojstrstvo se čuti že v eni njegovih zgodnejših skladb, briljantnem Rapsodičnem plesu za orkester.

---
Koncert v spomin na g. Janka Šetinca (1932-2022), ki je bil pobudnik in umetniški vodja Festivala baročne glasbe (1968-1993) in Glasbenega septembra (19941999), iz katerih je izšel Festival Maribor.
---

Vstopnice: 25 € (spletni nakup) / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €.
Pričetek prodaje vstopnic: 11. julij.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Koncert za izven in imetnike abonmaja Simfoničnega orkestra SNG Maribor 2022/2023. 

 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava