Skip to main content

Gianna Fratta

Italijanska dirigentka in pianistka Gianna Fratta se je za dirigentski poklic navdušila v otroštvu. Študij klavirja, kompozicije in zatem še dirigiranja je z odliko zaključila na Glasbenem konservatoriju Niccolò Piccinni v Bariju. Potem se je izpopolnjevala pri ruskem dirigentu Juriju Ahronoviču v okviru mojstrskega tečaja na ustanovi Accademia Chigiana v Sieni, ki ji je podelila častno diplomo. Poleg tega je zaključila še študij prava. 

Bleščeča pianistična kariera Gianne Fratta se je začela v njenih najstniških letih, po osvojitvi številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih pa je bodisi kot solistka bodisi kot članica ansambla Umberto Giordano nastopila na mnogih pomembnih koncertnih prizoriščih na svetu, od Berlina, New Yorka, Tel Aviva, Mumbaja, Kalkute, Istanbula in Stockholma do Vilne, Hajfe, Rima, Seula, Montevidea in Buenos Airesa.

Njen dirigentski debi je bil leta 1998 balet Pulcinella Igorja Stravinskega. Vodila je številne orkestrske sestave (v mnogih primerih kot sploh prva dirigentka), med katerimi velja omeniti orkestre, kot so Berlinski filharmoniki, Orkester opernega gledališča v Rimu, Simfonični orkester iz Macaa, Cappella Istropolitana iz Bratislave, Orkester Mimesis (orkester festivala Maggio Musicale Fiorentino), Regionalni orkester Toskane, Orkester Kraljeve akademije v Londonu, Orkester fundacije Toscanini iz Parme, orkester Nuova Scarlatti iz Neaplja, Ruski simfonični orkester, Simfonični orkester iz Kijeva, Simfonični orkester Greensboro, Orkester Île de France, orkester Sungshin iz Seula, Filharmonija iz Montevidea, orkester Nacionalne opere iz Beograda idr. 

Ruski dirigent Jurij Ahronovič je o njej dejal, da »še nikoli ni spoznal tako mladega dirigenta oziroma dirigentke, ki bi posedovala tako talentirano roko in srce«. In to je večkrat potrdila z osvojenimi odličji na uglednih dirigentskih tekmovanjih v Londonu, Besançonu, Firencah in drugod. 

Bila je gostja pomembnih glasbenih institucij po svetu (Carnegie Hall v New Yorku, Teatro Coliseo v Buenos Airesu, Teatro Solis v Montevideu, Art Center v Seulu, Smetanova dvorana v Pragi, Teatro São Pedro, Opera v Rimu itd.) in sodelovala z mednarodno uveljavljenimi umetniki, kot so Mirella Freni, Carla Fracci, Renato Bruson, Daniele Abbado, Rajna Kabajvanska, François-Joël Thiollier, Cecilia Gasdia in Chloë Hanslip. 

Gianna Fratta je profesorica kompozicije na Glasbenem konservatoriju Umberto Giordano v Foggii, gostujoča predavateljica Univerze Sungshin v Seulu ter vodja mojstrskih tečajev dirigiranja na številnih univerzah po svetu. Marca 2009 ji je tedanji predsednik Republike Italije, Giorgio Napolitano, podelil častni naziv vitezinje Republike Italije za mednarodne umetniške dosežke in promocijo italijanske kulture.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava