Skip to main content

Gabriel Bebeşelea

Gabriel Bebeşelea (r. 1987) slovi kot eden najboljših romunskih dirigentov zadnjih generacij. Navdušuje z entuziazmom in muzikalnostjo, ki sta ga popeljala za dirigentske pulte vodilnih mednarodnih orkestrov, med katerimi so Simfonični orkester Berlinskega radia in Orkester Koncertne hiše iz Berlina, Kraljevski filharmonični orkester, Narodni orkester Capitole de Toulouse, Simfonični orkester iz Barcelone in Singapurja, Narodni filharmonični orkester Rusije, Državni akademski simfonični orkester Jevgenija Svetlanova in Orkester tonskih umetnikov iz Avstrije. Bebeşelea je leta 2020 prevzel mesto prvega dirigenta Filharmoničnega orkestra Georgeja Enescuja iz Bukarešte. Poleg tega je od leta 2016 prvi dirigent Transilvanskega državnega filharmoničnega orkestra iz Cluj-Napoce.

Med njegovimi trenutnimi vrhunskimi dosežki najdemo nastope s Filharmoničnim orkestrom iz Marseilla, turnejo s Praško filharmonijo (PKF) in snemanje zgoščenke z Bamberškim simfoničnim orkestrom, na katerih so dela Georgeja Enescuja, ki jih je orkestriral Bebeşelea. Gabriel Bebeşelea bo leta 2023, ko bo romunsko mesto Temišvar nosilec naziva evropska prestolnica kulture, rezidenčni dirigent Filharmoničnega orkestra Banatul. Za to priložnost je pripravil niz medsebojno povezanih koncertov, ki bodo vrhunec doživeli z izvedbami monumentalnega dela Pesmi iz Gurre Arnolda Schönberga v Nemčiji in Romuniji.

Izkazal se je kot izjemen operni dirigent, zato je že leta 2011 postal prvi dirigent Romunske narodne opere v mestu Iaşi in se s tem zapisal v zgodovino kot najmlajši dirigent s takšnim nazivom v Romuniji. Leta 2015 je postal prvi dirigent Narodne romunske opere v Cluj-Napoci. V sezoni 2022/2023 bo vodil novo produkcijo opere Manon Lescaut v Operi SNG Maribor. 

Gabriel Bebeșelea ob dirigiranju tudi zavzeto odkriva in raziskuje pozabljeno glasbo ter je tako zaslužen za odkritje več dolgo pozabljenih glasbenih mojstrovin. Leta 2017 je ustanovil ansambel Musica Ricercata, mednarodni umetniški kolektiv, ki je izurjen v zgodovinsko informiranih izvedbah in prinaša na svetlo ponovno odkrite mojstrovine. S Simfoničnim orkestrom Berlinskega radia je posnel zgoščenko z novoodkritimi Enescujevimi deli (oratorij Duhovi in Pastorala – fantazija za mali orkester). Zgoščenka je izšla pri založbi Capriccio.

Bebeșelea se je izpopolnjeval pri dirigentskih velikanih Bernardu Haitinku, Kurtu Mazurju in Albertu Zeddi. Bil je prejemnik štipendije, ki je vključevala izpopolnjevanje pri Kraljevem orkestru Concertgebouw iz Amsterdama, kjer je asistiral Marissu Jansonsu, Bernardu Haitinku, Herbertu Blomstedtu, Christophu von Dohnanyiju, Philippu Herrewegheju, Davidu Zinmanu in Eliahu Inbalu. 

Leta 2015 je bil prvonagrajenec tekmovanja Lovra von Matačića (Zagreb) in leta 2011 Glasbene mladine v Bukarešti. Bil je tudi polfinalist tekmovanj Donatelle Flick pri Londonskem simfoničnem orkestru in Gustava Mahlerja pri Bamberškem simfoničnem orkestru. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava