Skip to main content

Benjamin Ziervogel

Benjamin Ziervogel (1983) izhaja iz Celovca, kjer je prvič poprijel za violino in obiskoval tamkajšnji konservatorij. V Bernu je študiral pri Benjaminu Schmidu in se izpopolnjeval pri uglednih violinistih in komornih skupinah, med drugim pri izjemnem Isaacu Sternu. V letih 1996–2002 je bil član Godalnega kvarteta Anima, s katerim je osvojil več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2002 je prvi violinist Godalnega kvarteta Acies, ki je prav tako navdušil poznavalce in prejel vrsto domačih in mednarodnih nagrad. S tem kvartetom so posneli mnoge godalne kvartete za založbo Gramola. Posebne pozornosti in priznanja je bil deležen posnetek Schubertovega kvinteta s slavnim violončelistom Davidom Geringasom. Poleg  tega je nastopil s solisti Dunajskih filharmonikov, in sicer so skupaj izvedli Schubertov oktet.

Ziervogel je pritegnil pozornost tudi s solističnimi nastopi in sodelovanji v drugih komornih skupinah v Avstriji, Nemčiji, Švici, Združenem kraljestvu, Franciji, Izraelu, Indiji, ZDA, na Češkem, v Italiji, Avstraliji, Španiji, Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Poljskem in v Grčiji.

Od leta 2004 je prvi koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in od leta 2013 gostujoči koncertni mojster Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra. Kot solist in koncertni mojster je nastopil z orkestri iz Avstrije, Švice, Nemčije,  Španije, Kitajske in Japonske.

Benjamin Ziervogel igra na violino Dominicus Montagnana iz leta 1727, ki je sicer v lasti Avstrijske narodne banke.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava