Skip to main content

Aleksandar Somov

Violončelist Aleksandar Somov je s študijem začel v rodni Sofiji. Pri petnajstih letih je debitiral kot koncertni solist v Bolgariji in Nemčiji ter posnel Rokoko variacije Čajkovskega in krstno izvedel Španski koncert Angela Escudera na koncertih po Španiji. Kot zmagovalec več mednarodnih tekmovanj je dobil priložnosti za nastope v Grčiji, Italiji, Srbiji in Izraelu. Študij je nadaljeval na ugledni Šoli za glasbo in gledališče Guildhall v Londonu, kjer je leta 1998 postal prvi vzhodnoevropski prejemnik zlate medalje, najvišje nagrade, ki jo podeljuje ta šola. (Med prejšnjimi prejemniki so Jacqueline du Pré, Bryn Terfel in Tasmin Little.) Po nadaljnjih uspehih na uglednih mednarodnih tekmovanjih je pričel nastopati kot solist z izjemnimi orkestri, kot so londonski orkester Philharmonia, Severna Sinfonija, Filharmonija iz Strasbourga, Državna kapela iz Acherna, Bolgarski narodni radijski orkester, Filharmoniki iz Sofije in Varne, pod taktirko dirigentov, kot so Thierry Fischer, Paul McCreesh, Thomas Zehetmair, David Parry, Mark Albrecht, Peter Oundjian, Lionel Bringuier, James MacMillan in Theodore Guschlbauer. 

Somovi partnerji pri komorni glasbi so priznani glasbeniki Thomas Zehetmair, Jean-Yves Thibaudet, Tasmin Little, Boris Garlitski, John York, Nathan Williamson, Bogdana Popova, Lucy Jeal Venera Bojkova idr. Z njimi je nastopal v dvorani Wigmore v Londonu, v moderni dvorani Sage v Gatesheadu ter na koncertih po Bolgariji, Franciji, Švedski, Nemčiji, Španiji in Cipru.

Leta 2006 je Somov postal prvi violončelist solist Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga. Pred tem je bil prvi violončelist Severne Sinfonie. Od leta 2002 je bil kot prvi violončelist redni gost slovitih britanskih orkestrov, denimo Londonske filharmonije in Simfonije, orkestra Philharmonia pa Škotskega komornega orkestra, orkestra iz Halleja in Angleškega komornega orkestra.

Somov je tudi predan pedagog. Od leta 2006 uči na Konservatoriju in Visoki akademiji v Strasbourgu in je redni gost mednarodnih glasbenih akademij Flaine, Musicalta, les Stages Boîte à Musique (Francija) in pri festivalu Ringamala (Švedska).

Njegovi solistični posnetki so izšli pri založbah Naxos/Marco Polo, Gega New label ter založbah postaj BBC, Bolgarske nacionalne radiotelevizije, Poljskega radia in radia iz Valencije. Kot glasbenik izjemne širine rad združuje različne sloge in razširja glasbena obzorja. Tako s svojimi kolegi nastopa v eklektičnem ansamblu Robertsau Buskers pa s Salonskim orkestrom iz Baden-Badna in v prostem času zaigra tudi na kitaro, bolgarsko ljudsko godalo gadulko in tolkala. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava