Skip to main content

Sorin Spasinovici

Violist Sorin Spasinovici se je rodil v Bukarešti, kjer se je začel tudi glasbeno izobraževati. Po maturi na glasbeni šoli Georgeja Enescuja je študiral violo na tamkajšnji Narodni glasbeni univerzi, sledila pa sta magisterija iz viole v razredu Nicolasa Cortija ter glasbene pedagogike na Univerzi za umetnosti v Zürichu. Poleg tega se je udeležil številnih mojstrskih tečajev. Kot član različnih glasbenih sestavov je nastopal po vsem svetu in delil oder s pomembnimi glasbeniki, kot so Simon Trpčeski, Cristian Măcelaru, Vasilij Petrenko, Vladimir Aškenazi, Martin Merker, Andreas Vollenweider idr.

Bil je član Romunskega mladinskega orkestra in Mladinskega orkestra Evropske unije. V okviru sodelovanja z Mladinskim orkestrom Evropske unije je leta 2014 prejel nagrado spominskega sklada Lionela Bryerja za bleščeče glasbene sposobnosti. Veliko je sodeloval tudi z Orkestrom Narodne opere iz Bukarešte, s Filharmoniki Georgeja Enescuja, Simfoničnim orkestrom iz St. Gallena in orkestrom Musikkollegium Winterthur, pri katerem je trenutno redni nadomestni član.

Leta 2019 je ustanovil inovativno glasbeno skupino Eastern Quartet, ki na enkraten način klasično glasbo zliva z ljudskim izročilom Balkana. Sorin Spasinovici trenutno živi v Zürichu, kjer poučuje in igra v različnih orkestrih in zasedbah. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava